BIJZONDERE WEETJES OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG
EDUCATIE • BEVRIJDING WO2

“DAT IK GESCHIEDENIS OOIT LEUK ZOU GAAN VINDEN, HAD IK NIET GEDACHT”

oude leger voertuig

BIVAK
& DODGE WC52

Met je neus de boeken in, dat hoeft bij ons niet. 

Southwick House biedt dé manier om meer over een belangrijke fase uit de Nederlandse geschiedenis te leren. Namelijk de bevrijding WO2 na bijna vijf jaar oorlog in ons land. Naast boeken en films is er ruimte voor beleving. Zitten in een Jeep, geur van canvas en benzine, legertenten en proeven van authentieke gerechten. 

“Leren is een stuk leuker als je zelf mee mag doen”.

Regelmatig krijgen wij de vraag van scholen over het invullen van educatieve excursies. Vanuit Southwick House geven we vol enthousiasme de geschiedenis door. Zo houden we de gebeurtenissen en herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog levend. Belangrijk voor basisscholen is wel dat kinderen ouder dan 10 jaar zijn om te kunnen deelnemen aan het onderdeel educatie WO2.

Kijkend naar onze doelgroepen maken we een onderverdeling tussen zakelijk en particulier. In sommige gevallen hebben mensen WOII zelf nog meegemaakt. Die groep mensen wordt steeds kleiner, maar dan zijn er nog de kinderen en kleinkinderen. Automatisch heb je dan een link naar de jaren ’40-’45. Ook al waren we er zelf niet bij, we weten allemaal hoe groot de impact was van die oorlogsperiode. 

educatie op school

MET VLAG
& WIMPEL

HERINNERINGEN UIT WO2 OPHALEN

Marcel: “Zorginstellingen benaderen mij om een informatieve lezing te geven aan bewoners over de 2e Wereldoorlog. Ook bied ik een interactief programma waarin we met materialen, beelden en geuren teruggaan in de tijd. Herinneringen ophalen doen we door met elkaar te praten. Je merkt dat mensen het verleden zich soms heel goed kunnen herinneren. Daar hoort muziek bij, maar ook smaken, belevenissen en emoties. Ontzettend waardevol vind ik het om daar een bijdrage aan te mogen leveren.”

Wat wij ook jou kunnen leren over WOII en de bevrijding van Nederland.

Als jij je gaat verdiepen in de Tweede Wereldoorlog dan vind je ontzettend veel informatie. Southwick House richt zich met name op de bevrijding van Nederland, de herinneringen en blikt terug op het leven in die tijd. Onze audiotour spreekt tot de verbeelding.

Communicatiemiddelen uit WOII.

Wat je hier ziet zouden we tegenwoordig een alles-in-één pakket noemen. Internet en Bellen voor een vast bedrag per maand. Communicatiemiddelen uit die tijd waren heel degelijk en konden best tegen een stootje. Dat moest ook wel, als je bedenkt dat er meters kabel door het veld uitgerold werden om een telefoonlijn op te zetten. 

INTERNET
& BELLEN

Event voor bewoners van zorginstelling in Zuid-Holland. 

“Voor bewoners in onze zorginstelling was het een feest der herkenning. Soms ook emotioneel, want de herinneringen gaan ver en diep terug in de tijd. Die tijd mag niet vergeten worden en juist dat maakt deze beleving zo waardevol. 

TERUGGAAN IN DE TIJD BETEKENT SOMS OOK VERDRIET. ALS DAAR GEEN RUIMTE VOOR ZOU ZIJN KUN JE NIET SPREKEN VAN EEN BELEVING.